facebook pixel

15 TO DO stvari, preden se vselite v vaše prvo stanovanje

08.06.2022
Prva selitev zna biti stresna, tako smo zbrali 15 stvari, na katere morate biti pozorni.

PRIVARČUJTE:

Selitev je pomembna odločitev, ter velik korak v posameznikovem življenju. Preden se za to odločite, je potrebno da ste finančno dovolj stabilni. Selitev lahko hitro prinese visoke stroške, ki vam v prihodnje povzročajo preglavice v kolikor nanje niste pripravljeni. Primerna količina privarčevanega denarja je takšna, da lahko brez problema krijete stroške selitve, ter dovolj za pokritje stroškov prvih 6 mesecev življenja v vašem novem domu.

ZASTAVITE SI FINANČNI »BUDGET«:

Čeprav se zdi nemogoče predvideti  vse potencialne stroške, ki jih selitev prinaša, je finančni plan bistven pri tem, da se ne znajdete v finančni zagati.

USTREZNA LOKACIJA:

Preden se podate na lov za stanovanjem, je smiselno, da se odločite za točno določen kraj kjer želite živeti. Pri tem je smiselno v obzir vzeti oddaljenost od delovnega mesta, prometno povezavo ter tudi parkirna mesta. Pomemben faktor je bližina trgovin s prehrano, restavracije, bari, šole, vrtci, cerkev, parki, telovadnica, fitnes, ter vse kar kot posameznik cenite v svoji bližini.

Smiselno je tudi preveriti nivo varnosti in pojav kriminala na želeni lokaciji. To je predvsem pomemben faktor, če se selite v tujino, v katere večje države kjer je kriminal pogostejši.

PREVERITE VSE MOŽNOSTI:

Pomembno je, da si čim več nepremičnin ogledate predem se odločite o nakupu ali najemu. Pri ogledih bodite pozorni na splošno stanje nepremičnine in njeno ohranjenost glede na starost, znake vlage v stanovanju (plesen, vonj po vlagi, temni madeži na stenah, okrušene stene…), stanje oen ipd. 

Pri tem vam je lahko v veliko pomoč tudi nepremičninski agent, ki se na tovrstne zadeve spozna.

PREBERITE  POGODBO:

Ena izmed najpomembnejših stvari je, da dobro preberete pogodbo. Če česar v pogodbi ne razumete, se posvetujte s prodajalcem ali kontaktirajte agenta, ki vam bo pojme pomagal razumeti.

POZNAJTE PRAVILA:

V kolikor se selite v najemniško stanovanje, je pomembno da poznate, ter upoštevate pravila v katera ste privolili s sklenitvijo najemniškega razmerja (prepoved domačih živali, prepoved kajenja, odnašanje smeti na določeno mesto…).  Tudi v kolikor se selite v lastno stanovanje, pazite na določena ustaljena pravila, ki veljajo v bloku (zaklepanje vrat po določeni uri, odnašanje smeti…).

POZNAJTE RAZPOREDITEV VAŠEGA NOVEGA STANOVANJA:

Preden začnete organizirati in pakirati, morate dobro poznati samo porazdelitev vašega stanovanja, da boste lahko točno vedeli kaj prinesti in kaj pustiti za sabo. Tukaj zagrabite tračni meter, ter zmerite čim več. Tako boste vedeli, če lahko določeno pohištvo prenesete v novo stanovanje, kaj kupiti in kaj obdržati.

SORTIRAJTE:

Naslednji korak je ta, da dobro razmislite kaj boste vzeli s sabo in kaj ne. Dajte vstran vse kar vam v novem okolju ne bo prišlo v poštev, je podvojeno ali prestaro za uporabo.

PREVIDNO SPAKIRAJTE:

V kolikor boste zadeve prevažali, predvsem če jih boste prevažali daleč stran, morate biti ekstremno previdni pri pravilnem pakiranju. Svetujemo vam, da krhke, steklene, lahko lomljive zadeve med prevozom dobro zaščitite, prav tako je potrebno dobro zaščititi večje, okorno pohištvo ter elektronske naprave.

NAROČITE PROFESIONALNO PODJETJE, KI SE UKVARJA S PREVOZI POHIŠTVA:

V kolikor imate veliko stvari ali imate masivno ter veliko pohištvo, je smiselno najeti prevoz s strani podjetja. S tem si boste prikrajšali dodatne skrbi z nalaganjem ter prevozom, ter prihranili veliko ne nujnih poti z ene lokacije na drugo.

DELAJTE REZERVACIJE:

Rezervirajte vse potrebne storitve, ki jih boste potrebovali. Tako rezervirajte podjetje za prevoz pohištva že nekaj tednov ali vsaj teden dni prej, v kolikor je potrebno rezervirajte parkirno mesto za dostavo itd..

DOSTAVA:

Če boste pohištvo kupili, naročite dostavo na dom. Dostavljavci radi priskočijo na pomoč v kolikor ima kdo probleme pri prenosu večjih stvari v stanovanje, tako ne oklevajte pri prošnji za pomoč.

PRIPRAVITE STANOVANJE PREDEN SE VSELITE:

Ko se vselite je najbolje da je že vse urejeno in nimate nobenih skrbi.  Tako svetujemo da vselitveni dan planirate po tem ko končate z renovacijami, imate vse potrebne priključke ter je stanovanje očiščeno.

V STANOVANJU SE MORATE POČUTITI KOT DOMA:

Pomembno je, da se v stanovanju počutimo domače. Tako po tem ko razpakirate stvari, dodajte še zadnje finese, za katere menite, da predstavljajo vas kot osebo. Dodajte barvne zavese, veliko rustikalno uro ali preprogo, mehke vzglavnike, vaše fotografije z ljubljenimi ter se obdajte s predmeti, ki so vam dragi.

SPOZNAJTE OKOLICO:

Po tem ko se uspešno vselite je pomembno, da se asimilirate v okolje. Spoznajte sosede, raziskujte naravo ali ulice v bližini, spoznajte nove prijatelje, ter uživajte v novem okolju.

 

 

Informacije najdete na tej poveavi: https://www.mymovingreviews.com/move/tips-for-moving-into-your-first-apartment/