facebook pixel

20 idej kako naj vaše stanovanje zgleda svetlejše in večje

20.07.2022
Vsi vemo, da je težko začeti opremljati stanovanje. Tako smo za vas zbrali 20 nasvetov, kadar želite da vaše stanovanje zgleda večje in svetlejše.
 1. Stene pobarvajte v belo barvo:

Bela barva sten ne pripomore samo k optični iluziji čistosti ter svetlobe, vendar je dizajnerski trik s katerim se lahko prostor poveča. Z belimi stenami, si ustvarite veliko možnost izbire pohištva različnih barv. V kolikor želite slediti umirjenemu stilu, izberite kožne ali svetlo rjave tone, svetlo usnje ter svetel les kot bazo, ter dodajte dekoracijo intenzivnejših in živih barv.

 1. Izkoristite naravno svetlobo:

Ko izbirate barvo okenskih okvirjev, ter senčila za okna, se poslužujte svetlejših barv. Tako bo prostor takoj izgledal svetlejši. Poslovite se od temnih senčil in temnih okvirjev, ki smo jih uporabljali nekoč. V kolikor teh ne želite, izberite delno prozorne in svetle zavese, ki vam obenem nudijo zasebnost ter svetlobo, ki jo potrebujete. Na to bodite posebej pozorni pri oknih, ki so obrnjena proti jugu ali zahodu, saj je tam izpostavljenost soncu najmočnejša.

 1. Ustvarite iluzijo visokih stropov:

Če so vaši stropi nizki, izberite belo visečo svetilko, ki ne bo vizualno obremenila prostora. Ker se svetilka s svetlobo, ki jo oddaja zlije s stropom, je soba zračna od zgoraj navzdol. Kljub temu, če je prostor torej manjši, bo iluzija višine ustvarila občutek prostornosti.

 1. Uporabite ogledala:

Trik, ki se uporablja že leta, ko pride do notranjega opremljanja, je uporaba ogledal v majhnih prostorih.  Ogledala namreč odbijajo naravno svetlobo po prostoru in ga s tem povečajo.

Hiter namig: na konec dolgega hodnika, ki ne prejema mnogo svetlobe, obesite veliko stensko ogledalo.

 1. Večplastna razsvetljava:

Uporabite svetila tako na stropih, kot tudi stoječa svetila, ter namizne svetilke različnih oblik, ki bodo prostoru dodale potrebno razgibanost in svetlost.

 1. Izberite prozorno pohištvo:

V kolikor je vaš prostor prav posebej majhen, se zatečite k prozornemu pohištvu. Izberite prozorno klubsko mizico, okrasite prostor minimalistično z izdelki iz stekla ali akrila. S temi izbirami boste prostor povečali, kot tudi ustvarili eleganten pridih.

 1. Odločite se za odprte police:

Namesto, da izberete zaprte kuhinjske police, ter skrijete vso kuhinjsko opremo, se raje odločite za odprte police, ki dajejo prostoru občutek zračnosti. Odprte police naredijo prostor večji in dajejo videz dodatne višine.

 1. Pozabite na mizo:

V kolikor nimate prostora za jedilno mizo, se raje odločite za kuhinjski otok. Uporabljate ga lahko tako kot delovno površino, kot tudi jedilno mizo. Dodajte udobne stole in ste končali.

 1. Dodajte zelenje:

Vpeljite v prostor košček narave. Z zelenjem boste prostor premeteno poživeli.  

 1. Kopalnico opremite minimalistično:

Uporabite majhno pohištvo z velikim ogledalom, ter izberite naturalno minimalistično barvno paleto. V kolikor se odločite za drznejšo barvo, izberite pripomočke, kot brisače, zaveze ter druge stvari v nevtralnih tonih.

 1. Bel ali nevtralen tekstil:

Da bo vaša kopalnica izgledala kaj se da dovršeno ter urejeno izberite brisače, krpe, zavese v svetlih nevtralnih tonih.

 1. Uporabite luksuzne dodatke:

Da kopalnica ne bo pusta v svetila ali v ovir od omarice in ogledala inkorporirajte zanimive barvne dodatke, ki bodo prostor poživeli. Uporabite torej starinske medeninaste ali zlate poudarke, s katerimi bo prostor deloval prestižno in večplastno. Preprosti toni, kot so bele stene z marmornatimi ploščicami ter malo zelenja, bodo skupaj ustvarili elegantno vzdušje, brez da bi dajali občutek pretiranosti.

 1. Ustvarite prostore za večnamensko rabo:  

V kolikor nimate ločenega prostora za pisarno, jo skušajte vključiti v kateri drug prostor.

 1. Bodite drzni:

Dodajte žive barve s katerimi ločite pisarno od preostanka prostora, brez da bi dejansko za njo porabili ločen prostor.

Hiter namig: Če uporabite vibrantne barve za pisarno, za preostanek prostora uporabite nevtralne in nežne barve.

 1. Shranjujte v višino, ne v širino:

Raje izberite višje police ter omare, kot pa širše, s čimer boste prostor optično povišali. Na knjižne police dodajte še nekaj zelenja, ter vaše fotografije, da razbijete monotonost.

 1. Izberite nizke kose pohištva:

Izberite nizko posteljo ali nizko klubsko mizico, zaradi katere bodo vaši stropi izgledali višji pa če tudi niso.

 1. Uporabljajte različne materiale:

Uporabite več mehkih tkanin, kot so preproge, odeje in posteljnina v odtenkih bele, da zabrišete linije in ustvarite skladno celoto.

 1. Ne pretiravajte z dekoracijo:

Prostor opremite minimalno z osvetlitvijo in zelenjem, da bo vaše stanovanje ostalo umirjeno, organizirano in funkcionalno. Spalnice s preprostimi lanenimi dodatki delujejo zračno in odprto, z rastlinjem pa prostor pridobi svežino.

 1. Uporabite okna:

Če imate srečo, da živite v prostoru z velikimi, svetlimi okni, jih uporabite kot svojo osrednjo točko. Organizirajte sobo tako, da postavite pohištvo blizu oken za odprt, zračen videz.

 1. Postavitev talnih svetilk:

Postavite talne svetilke neposredno ob steno. S tem boste ustvarili občutek večjega prostora, obenem pa boste imeli dodaten prostor, kjer lahko postavite zelenje ali manjše police.

Več o tem preberite na: https://www.mydomaine.com/modern-apartment-decor